Objętość bryły - całki podwójne
Belfegor: Oblicz objętość bryły V jeśli 0 ≤ z ≤ x2+y2 i y≤2 i x ≤ y ≤ 2x
Proszę o rozwiązanie krok po kroku, gdyż mam to pokazywać na ćwiczeniach przy tablicy, a nie
rozumiem tego ni w ząb...
22 maj 20:52
Krzysiek: granice całkowania dla 'z' masz dane, więc musisz jeszcze wyznaczyć granice dla 'x' i 'y',
wystarczy narysować funkcje: y=2, y=x,y=2x i z rysunku odczytać...
22 maj 21:20
Belfegor: No dobrze. Odczytałem, że y∊<0,2> oraz x∊<0,2>. Co dalej? Jak będzie wyglądać ta całka?
23 maj 16:48
zawodus: Czyżby to był kwadrat? raczej nie
23 maj 17:02
Belfegor:

Aaaa.... no wyszedł sobie taki trójkąt
23 maj 17:08
zawodus: To teraz obszary normalne i jakie granice całkowania?
23 maj 17:11
Belfegor: Obszar normalny
D:{(x,y)∊R2: 0≤x≤2 i x≤y≤2x i y≤2}
23 maj 17:20
Belfegor: Co dalej?
23 maj 17:24
zawodus: Albo dzielisz na dwa normalne względem x, albo jeden normalny względem y
23 maj 17:33
Belfegor: Dlaczego na dwa względem x? No załóżmy, że zrobię względem y. Co dalej?
23 maj 17:40
zawodus: Dlatego, że nie ograniczysz przez 2 te same funkcje obszaru dla x∊<0,2>
Moja propozycja
y=x ⇒ x=y
Ostatecznie obszar można przedstawić następująco:
23 maj 17:45
Belfegor: No ok. Rozumiem. Co następne? Całka? Jaką będzie miała postać?
23 maj 17:50
zawodus: ∫
02∫
y2y∫
0x2+y2dzdxdy
Nie gwarantuje pewności

Dawno to miałem
23 maj 17:54
Belfegor: Ale jaka jest funkcja podcałkowa? A tu nie ma jakiś jakobianów, r−ów, cosinusów i sinusów?
23 maj 18:00
zawodus: To teraz praca dla ciebie poszukaj definicji objętości liczonej przy pomocy całki potrójnej
23 maj 18:51
Belfegor: Tylko, że mieliśmy to zrobić z całki podwójnej...
23 maj 23:36
Krzysiek: tylko,że objętość liczysz korzystając z całki potrójnej, jednak możesz i całkę podwójną
liczyć(+funkcja podcałkowa):
∫02∫y/2y ∫0x2+y2dzdxdy=∫02∫y/2y (x2+y2)dxdy=...
23 maj 23:48
Belfegor: Jeeej

Wyszło

19/6 Dziękuję za pomoc i przepraszam za upierdliwość
24 maj 12:46
zawodus:
24 maj 12:52