prawdopodobieństwo
andzior: w urnie znjduje sie 10 kul zielonych i 5 bialych. z urny losujemy 4 kule, zmienna losowa X
oznacza ilosc wylosowanych kul bialych, znajdz rozklad zmiennej X. oblicz wartosc oczekiwana i
wariacje
mam problem z tym zadaniem bo nie wiem z czego skorzystac zeby w ogole zaczac to zadanie
roziwazywac. prosze o jakąs pomoc−podpowiedz
pozdrawiam
22 maj 20:25
sushi_ gg6397228:
ile mozemy wylosowac kul białych ?
22 maj 20:46
Janek191:
X = 1 p1 = ?
X = 2 p2 = ?
X = 3 p3 = ?
X = 4 p4 = ?
22 maj 20:48
andzior: mozemy wylosowac 1kule białą 2,3,4 albo zadnej
| | 5 | | 1 | |
x=0 czyli P(x1)= |
| = |
| |
| | 15 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
x2=1 czyli P(x2)= |
| * 3* |
| bo wylosowałąm B,Z,Z,Z |
| | 3 | | 3 | |
reszte tak samo tylko białe się zwiększają taaak?
22 maj 20:55
sushi_ gg6397228:
1 biała i 3 zielone wiec p1=....
22 maj 20:56
andzior: ok jeszcze raz
| | 2 | |
p−stwo wypadniecia kuli zielonej wynosi |
| |
| | 3 | |
mnie interesuja kule białe a moze byc :, ZZZZ, BZZZ, BBZZ, BBBZ,BBBB
czyliiii może najłatwiej byłoby skorzystać ze schematu bernouliego , bo jest i porazka i sukces
w tym
yyyy taaak?
22 maj 21:05
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
i suma p0+p1+p2+p3+p4= 1
22 maj 21:08
andzior: mam jeszcze tak zad
z talii 52 kart wybrano 16 kart w nst. sposob;
2damy,3 walety, 4 czwórki, 1 asa,4, osemki, 2 piatki. z tak utworzonego zbioru losujemy 3
karty. oblicwartosc oczekiwana i wariancje ilosci czworek wsrod kart z tak utorzonego zbioru
schemat bernoulliego chyba tutaj nie pomoze, z czego mam skorzystać?
i
22 maj 22:19