ekstremum
ola: ekstremum
f(x,y)= 2x2+2y2−ln(x−y)
policzyłam pochodne
po x = 4x− 1/(x−y)
po y = 4y+1(x−y)
i nie umiem wyznaczyć punktu stacjonarnego, porównałam do zera ale strasznie zamotałam. mógłby
ktoś mi to pomóc obliczyc? proszę
22 maj 20:22
ola: pomoże ktoś?
22 maj 20:29
ola: prosze
22 maj 20:40
kochanus_niepospolitus:
4x + 4y = 0
x = −y
| | 1 | | 1 | | −8y2+1 | |
4y + |
| = 0 <=> 4y + |
| = 0 <=> |
| = 0 <=> 1 = 8y2 <=> y =.... |
| | x−y | | −y −y | | −2y | |
x =...
i masz punkty stacjonarne
22 maj 20:42
ola: dziękuję
22 maj 20:45