logarytymy
Marta: Pomocy

1. Zapisz za pomoca jednego logarytmu wyrażenie:
a) log
a3+log
a4−log
a2
b) log
b6+log
b5−log
b2
c) 2log
a2
d) log
bx−3log
by
e) −log
a16−log
a12
f)
12log
br+
12log
bp
2. Oblicz
a) 2log5+log4
b) 2log
36−log
34
c)log
440−log
45
d)log
43−log
448
e) log
50,5+2log
520−3log
52
5 lis 17:24
Zbronek: tylko skorzystaj z odpowiednich wzorów
←←←←←←←←←←←←←←←←←←←po lewej stronie
np
a) loga3+loga4−loga2 =loga3*4−loga2=loga12:2=loga6
5 lis 17:33
Marta: czy ktos może sprawdzic mi to zadanko i pomóc w pozostałych

b)log
b6*5−log
b2=log
b30/2=log
b15
c) log
a2
2=log
a4
d) log
bx−log
by
3
e,f
5 lis 17:51
Marta: nadal proszę o pomoc, nikt nie może mi pomóc
6 lis 19:20
imię lub nick: logbx−logby3 da się jeszcze prościej zapisać
a w e i f czego nie wiesz?
6 lis 19:24
Marta: Bardzo proszę o pomoc, bo nie rozumiem tej wskazówki, a e i f po prostu nie potrafię rozwiązać,
bardzo proszę pomóżcie
12 lis 17:33
Marta: hej no może mi ktoś pomóc, bardzo proszę
24 lis 08:31
Nikka: e) wyłączamy minus przed nawias
| | 1 | | 1 | |
− (loga |
| + loga12) = − loga |
| *12 = − loga2 |
| | 6 | | 6 | |
24 lis 09:11
Nikka: e) wyłączamy minus przed nawias
| | 1 | | 1 | |
− (loga |
| + loga12) = − loga( |
| *12) = − loga2 |
| | 6 | | 6 | |
24 lis 09:12
Nikka: | | 1 | |
wynik e) można jeszcze zapisać jako loga2−1 = loga |
| |
| | 2 | |
24 lis 09:20
Marta: dzięki a co z F

i jeszcze pomocy w 2 zadaniu

proszę
24 lis 12:28
Nikka: | | 1 | |
f) wyłącz |
| przed nawias |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (logbr + logbp) = |
| * logb(r*p) = logb(rp)12 = logb√rp |
| 2 | | 2 | |
24 lis 12:41
Nikka: a zad. 2 spróbuj sama... np. c) i d) są naprawdę proste
| | x | |
korzystasz z : logax − logay = loga |
| |
| | y | |
24 lis 12:51
Marta: Nikka wielkie dzięki, bardzo proszę pomóż mi w tym 2 zrobiłam
c) log
440−log
45= log
4405= log
48=
log28log24 =
32
a d do tego momentu i nie wiem co z tym ułamkiem
d) log
43−log
448= log
4 348= log
4 116
a jak pozostałe zrobić
26 lis 08:23
Nikka: z c) to już koniec
| | 1 | |
d) log4 |
| = log416−1 = − log416 = − log442 = −2 |
| | 16 | |
26 lis 08:28
Nikka: a) 2log5 + log4 = log5
2 + log4 = log25 + log4 = log100 = log10
2 = 2
| | 36 | |
b) 2log36 − log34 = log362 − log34 = log336 − log34 = log3 |
| = |
| | 4 | |
= log
39 = log
33
2 = 2
26 lis 08:32
Marta: bardzo Ci dziękuję za pomoc
26 lis 08:35
Nikka: | | 1 | |
e) ... = log50,5 + log5202 − log523 = log5 |
| + log5400 − log58 = |
| | 2 | |
| | 1 | | 200 | |
= log5 |
| *400 − log58 = log5200 − log58 = log5 |
| = log525 = |
| | 2 | | 8 | |
log
55
2 = 2
26 lis 08:38
Nikka: proszę
26 lis 08:39
Marta: Nikka a możesz jeszcze sprawdzić mi zadanko 1 czy jest dobrze

a)= log
a6
b)= logb6*5−logb2=logb30/2=logb15
c) =loga22=loga4
d) =logbx−logby3 − to podobno można zapisać jeszcze prościej
26 lis 08:41
Nikka: a co trzeba było w tym zadaniu zrobić?
26 lis 09:02
Nikka: d) co jest podstawą logarytmu a co liczbą logarytmowaną ?
26 lis 09:02
Marta: trzeba było zapisać za pomocą jednego logarytmu, i nie wiem co z tym d

a reszta jest dobrze
26 lis 09:22
Marta: sorki to tak wygląda
d)log
bx−log
by3
c)log
a22=log
a4l
b)og
b6*5−log
b2=log
b30/2=log
b15
polecenie i przykłady są na górze a to tylko same odpowiedzi dobre
26 lis 09:26
Nikka: c) log
a2
2 = log
a4
| | x | |
d) logbx − logby3 = logb( |
| ) |
| | y3 | |
b) jest ok
26 lis 09:34
Marta: wielkie dzięki a mam jeszcze pytanko i jednocześnie prośbę dodałam dziś zadanka ze stereometrii
czy w tym tez mogłabyś mi pomóc
26 lis 09:54
Nikka: patrzyłam, a na kiedy to masz?
26 lis 10:01