równania trygonometryczne
Sylwia: Jak to obliczyć?
22 maj 19:44
Saizou :
podpowiem że
sin(x−y)=sinxcosy−cosxsiny
22 maj 19:47
Ada: zauważ, że
czyli masz rozwinięty wzór na sinus różnicy kątów.
22 maj 19:47
Sylwia: Dziękuje
22 maj 19:51
Janek191:
Patrz: forum/251216.html godz. 19.00
22 maj 19:55
Sylwia: Ale jakoś nie wychodzi mi wynik,
powinno wyjść
22 maj 19:55
Sylwia: może mi to ktoś wyjaśnić?
22 maj 20:04
Janek191:
| | √3 | |
cos 150o = − sin 60o = − |
| |
| | 2 | |
sin 150
o = cos 60
o = 0,5
więc
| | √3 | | √3 | |
0,5* ( − |
| ) − |
| *0,5 ≠ 1 |
| | 2 | | 2 | |
22 maj 20:27