matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Blue:
Oblicz granicę
√
2+x
−
√
2−x
lim
x
x−>0
√
2
Wyszło mi
, ale nie wiem czy to jest dobrze
?
2
22 maj 19:41
asdf:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28++%28+%282%2Bx%29%5E%281%2F2%29+-+%282%2Bx%29%5E%281%2F2%29+%29+%2F+x%29+x-%3E+0
22 maj 19:43
Blue:
A możesz to rozpisać
? Dlaczego tak
22 maj 19:52
zombi:
Blue masz dobrze. asdf wpisał w wolframa
√
2+x
−
√
2
+
x
a tam "−" powinien być.
22 maj 20:00
Janek191:
√
2 + x
−
√
2 − x
2 + x − ( 2 − x)
f(x) =
=
=
x
x*(
√
2 + x
+
√
2 − x
)
2x
2
=
=
x*(
√
2 + x
+
√
2 − x
)
√
2 +x
+
√
2 − x
więc
2
2
√
2
lim f(x) =
=
=
√
2
+
√
2
2
√
2
2
x→0
22 maj 20:01