wyrażenia
Riku: Wykaż że jeśli x−y=−6 i x2=y2= 27 to x*y = 4.5
22 maj 19:36
Janek191:
Czy nie ma pomyłki ?
x2 + y2 = 27 ?
22 maj 19:37
Riku: Taaak nie zauważyłem
22 maj 19:39
Saizou :
x
2+y
2=(x−y)
2+2xy
skorzystaj z tego
22 maj 19:42
Janek191:
x − y = − 6 ⇒ y = x + 6
zatem
x
2 + y
2 = x
2 + ( x + 6)
2 = x
2 + x
2 + 12x + 36 = 2 x
2 + 12 x + 36 = 27
2 x
2 + 12 x + 9 = 0
Δ = 144 − 4*2*9 = 144 − 72 = 72 = 9*8
√Δ = 3*2*
√2 = 6
√2
| | − 12 − 6√2 | |
x = |
| = − 3 − 1,5√2 lub x = − 3 + 1,5√2 |
| | 4 | |
więc
y = 3 − 1,5
√2 lub y = 3 + 1,5
√2
zatem
x*y = ( − 3 − 1,5
√2)*( 3 − 1,5
√2) = − 4,5
x*y = ( − 3 + 1,5p{2])*( 3 + 1,5
√2) = − 4,5
22 maj 19:47
Janek191:
Sposób Saizou dużo krótszy
22 maj 19:49