Równania dwukwadratowe
dfg: Hej. Pomógłby ktoś w rozwiązaniu takiego równania?
x4=16x2
zamieniam
(x2)2=16t
t2=16t
t2−16t=0
I nie wiem, co dalej. Dalej to t wyliczać czy co?
22 maj 19:21
jakubs: x4−16x2=0
(x2)2−(4x)2=0
i wzór a2−b2
22 maj 19:22
jakubs: Co do Twojego rozwiązania to widze, że oznaczasz x2=t
t2=16t
t2−16t=0
22 maj 19:24
ZKS:
Nie ma potrzeby nic podstawiać.

Mam dobry humor a niedługo będę miał jeszcze lepszy więc
Ci to rozwiąże.

x
4 = 16x
2
x
4 − 16x
2 = 0
x
2(x
2 − 16) = 0
Zastosujemy wzór w nawiasie a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
gdzie a = x oraz b = 4
x
2(x − 4)(x + 4) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = ±4
22 maj 19:25
jakubs: Za szybko klikam i nie myślę, soory

t(t−16)=0
t=0 lub t=16
x
2=0 lub x
2=16
22 maj 19:25
dfg: Dziekuje.
22 maj 19:30