35 | ||
a1 + a2 + a3 = a1 + a1*q + a1*q2 = a1*( 1 + q + q2) = 35 ⇒ 1 + q + q2 = | ||
a1 |
1 | 1 | 1 | 7 | ||||
+ | + | = | |||||
a1 | a1*q | a1*q2 | 20 |
q2 | q | 1 | 7 | ||||
+ | + | = | |||||
a1*q | a1 *q2 | a1*q2 | 20 |
q2 + q + 1 | 7 | ||
= | |||
a1 q2 | 20 |
35 | 7 | 10 | |||
: (a1*q2} = | ⇒ a1*q = 10 ⇒ a1 = | ||||
a1 | 20 | q |
35 | |||||||||||
q2 + q + 1 = | = 3,5q | ||||||||||
|
2,5 − 1,5 | 2,5 + 1,5 | |||
q = | = 0,5 lub q = | = 2 | ||
2 | 2 |
q2 | |
+ ... | |
a1 *q2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |