monotoniczność f, proszę o pomoc
qwe: Rozpatrujemy funkcje, których dziedziną jest zbiór {2,4,6}, natomiast wartości należą do zbioru
{3,5,7}.
a) Ile jest wszystkich takich funkcji?
b) Ile jest takich funkcji rosnących?
c) Ile jest takich funkcji malejących?
d) Ile jest takich funkcji stałych?
proszę o wytłumaczenie, odpowiedzi znam, ale chcę zrozumieć wszystko dokładnie
z góry dziękuję wszystkim za poświęcony czas
22 maj 19:06
qwe: up:(
22 maj 19:18
PW: f: {2, 4, 6} → {3, 5, 7}
a) 33 (ogólnie: funkcji f: {1,2,3,4,.., n} → {1,2,3,. , k} jest kn, jest takie
twierdzenie, tutaj nie miejsce na dowód).
Niektórzy mówią, że liczą ile jest wariacji 3−elementowych o wartościach w zbiorze 3 −
elementowym.
b) jedna, jest to funkcja g, taka że
g(2) = 3, g(4) = 5, g(6) = 7.
c) podobnie jak b) − w odwrotnym porządku.
d) trzy:
f1, która dla wszystkich x należących do dziedziny przyjmuje wartość 3
f2, która dla wszystkich x należących do dziedziny przyjmuje wartość 5
f3, która dla wszystkich x należących do dziedziny przyjmuje wartość 7.
23 maj 14:49
qwe: nie rozumiałam a), teraz wszystko jasne, bardzo dziękuję
25 maj 12:35