matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ja:
Jaka była średnia cena obligacji jeśli, której 25% sprzedano po 108zł za sztukę, 55% po 115zł za sztukę a resztę po 99zł za sztukę
22 maj 18:52
Janek191:
x − ilość wszystkich obligacji 0,25 x*108 + 0,55 x*115 + 0,2 x*99 = 27 x + 63,25 x + 19,8 x = 110,05 x − wartość sprzedanych obligacji więc
110,05 x
= 110,05
x
Odp. 110,25 zł ===========
22 maj 19:10
ja:
Dzięki wielkie
22 maj 19:19