Równanie trygonometryczne
Sylwia: 2sin23x + sin3x −2=0
Wychodzą mi jakieś bzdury i nie wiem jak to rozwiązać
Załozyłam że sin3x=t
Potem 2t2 + t −2=0
Δ=17
dalej już tylko gorzej, nie wiem co robie źle
22 maj 18:03
razor: Robisz dobrze, po prostu wynik nie będzie ładny

Sprawdź czy dobrze przepisałaś.
22 maj 18:05
Sylwia: źle przepisałam

, miało być :
2sin
23x + cos3x −2=0
no i teraz nie moge prowadzić zmiennej t, i nie wiem jak to policzyć
22 maj 18:08
Janek191:
sin2 3x = 1 − cos2 3x
22 maj 18:09
Sylwia: Dziekuje
22 maj 18:19