całka nieoznaczona
MisiaBella: Olbicz czałke nieoznaczona
Prosze o szczegułowe rozpisanie bo nie umiem sie poradzić z ta całką
∫x 2x dx
22 maj 17:43
Mila:
SZczegółowo:
Przez części:
| | 2x | |
[x=u, dx=du , dv=2x dx, v=∫2x dx= |
| ] |
| | ln(2) | |
| | 2x | | 2x | |
∫x*2x dx=x* |
| −∫ |
| dx= |
| | ln(2) | | ln(2) | |
===============
22 maj 17:52
MisiaBella: Dzięki wielkie.
A mogła byś mi wyjaśnić jak sie robi całki wymierne?
np taka całka
22 maj 18:09
Mila:
Mogę, ale po 21. Teraz będę zajęta.
22 maj 18:11
22 maj 18:12
MisiaBella: Ja juz jestem. a zaglądaj tu prosze czasem bo moze bede miała jakieś pytania. nBo wogole nie
rozumiem tej całki wymiernej i niewymiernej

chciałam bym wiedziec co musze wiesziec zeby
ruszyć z nią. co jest najważniejsze? w tych całkiach niewymiernych i wymiernych.
22 maj 21:00
Mila:
Można podzielić licznik przez mianownik, albo przekształcić tak:
| 2x3+2−2 | |
| =U{2*(x3+1}−2}{x3+1} |
| x3+1 | |
| | 1 | | 1 | |
∫U{2*(x3+1}−2}{x3+1}dx=∫2dx−2∫ |
| dx= 2x−2∫ |
| dx =2x−2*J1 |
| | x3+1 | | (x+1)*(x2−x+1 | |
| | 1 | | A | | Bx+C | |
J1=∫ |
| dx =∫ |
| dx+∫ |
| dx masz obliczyc A,B,C w ułamkach |
| | (x+1)*(x2−x+1) | | x+1 | | x2−x+1 | |
prostych
22 maj 21:11
MisiaBella: a te J1 to skąd wiadomo ze ten mianownik tak trzeba rozbić? jest na to jakiś wzór?
22 maj 21:23
Mila:
Czytałaś coś o ułamkach prostych?
22 maj 21:39
MisiaBella: ja wiem jak dalej to rozwiązac umiem. tylko ze ten poczatek J1 nie wiem skąd ten mianownik taki
(x+1)*(x2−x+1)
22 maj 21:41
Mila:
x
3+1=(x+1)*(x
2−x+1) ze wzoru a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
Przykłady.
| | x2+5 | | A | | B | | C | |
1) |
| = |
| + |
| + |
| |
| | x*(x+1)*(x−2) | | x | | x+1 | | x−2 | |
| | 2x+3 | | A | | Bx+C | |
2) |
| = |
| + |
| |
| | (x+1)*(x2+5) | | x+1 | | x2+5 | |
22 maj 21:49
MisiaBella: aaa kurde dzieki Ci
22 maj 21:51