genialne D
kowal7654: 1.okrąg o środku w punkcie −1 i 2 styczny do okręgu x2+y2−6x−8y+16=0 może mieć promień równy
a)3−2pierwiastki z 2 b)3− pierwiastek z 2 c) 3+pierwiastek z dwóch d) 3+ 2pierwiastki z 2
2.odległość punktu P(1,4) od prostej y=2/3x−1 jest równa odległości od tego punktu do prostej
A) y=2/3x−1 B)Y=2/3x+8 C)Y= −2/3x−1 D) y= −3/2x−8 mógłbym prosić o pomoc
które odpowiedzi poprawne
22 maj 17:33
Janek191:
z.1
S
1 = ( − 1; 2)
x
2 + y
2 − 6 x − 8y + 16 = 0
( x − 3)
2 − 9 + ( y − 4)
2 − 16 + 16 = 0
( x − 3)
2 + ( y − 4)
2 = 9 = 3
2
czyli S
2 = ( 3; 4) i r
2 = 3
I S
1 S
2 I =
√ ( 3 − (−1))2 + (4 −2)2 =
√16 + 4 =
√20 =
√4*5 = 2
√5
Musi być I S
1S
2 I = r
1 + r
2
czyli
2
√5 = r
1 + 3
r
1 = 2
√5 − 3
=============
z.2
P = ( 1; 4)
y =
23 x− 1 / * 3
3y = 2x − 3
2x − 3y − 3 = 0
| | I 2*1 + (−3)*4 − 3 I | | I2 − 12 − 3I | | 13 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √12 + 42 | | √17 | | √17 | |
Odp. a)
======
Wg mnie te zadania są źle przepisane
22 maj 18:01
kowal7654: dobrże przepisane a w 1 jaka odp
22 maj 18:05