Legendary: Jesli ktos wie jak to zrobic to prosze o pomoc

Suma trzech początkowych wyrazów ciągu gemometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 35, a
suma ich odwrotności to 7/20. Oblicz te wyrazy.
22 maj 17:32
Marcin:
a + aq + aq
2 = 35
22 maj 17:35
Legendary: tyle to wiem ale nie wychodzą mi rozwiązania
22 maj 18:02
Legendary: to co pomożesz ?
22 maj 18:07
razor: | | 1 | |
wyciągnij a przed nawias w pierwszym równaniu i |
| w drugim i wymnóż równania stronami |
| | a | |
22 maj 18:19
Legendary: próbowałem tak i mi jakieś chore wyniki wychodziły
22 maj 18:40
razor: zrobiłem tak jak mówiłem i dostałem eleganckie równanie wielomianowe. Pokaż swój sposób
22 maj 18:41
Legendary: wyszło mi po podstawieniu w drugim: 1+q+q2/35 + 1+q+q2/35q + 1+q+q2/35q2 = 7/20
i na tym utknąłem
22 maj 18:44
Legendary: wyszło mi po podstawieniu w drugim: 1+q+q2/35 + 1+q+q2/35q + 1+q+q2/35q2 = 7/20
i na tym utknąłem
22 maj 18:44
Legendary: haloo
22 maj 19:00
Legendary: pomóż ktoś !
22 maj 19:31
Janek191:
Już zrobione

a
1 = 20 , a
2 = 10, a
3 = 5
lub
a
1 = 5, a
2 = 10, a
3 = 20
22 maj 19:35
Legendary: no tak ale jak do tego doszło musze wiedzieć
22 maj 20:14