zadanie z geometrii
wojtek: środkowa AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty, przy czym trójkąt ABD jest trójkątem
równobocznym.
Ile są równe pola trójkątów ADC i ABD, oraz jaką miarę ma kąt BAC
22 maj 17:32
wojtek: ?
22 maj 17:48
pigor: ..., np. tak :z warunków zadania :
|AB|=|BD|=|AD|=CD| ⇒ |∡ADC|= 120
o i ΔADC równoramienny
⇒ |∡DCA|=|∡CAD|=30
o ⇒
|∡BAC|=90o, natomiast
pola trójkątów ADC i ABC są równe i tyle, gdybym miał podaną
jakąś wielkość (długość) to może i bym ci policzył to pole . ...
22 maj 17:54
wojtek: wie może jak policzyć to pole
22 maj 21:15
wojtek: jaki wzór jest potrzebny
22 maj 21:16
pigor: ..., nie mogę ci policzyć tego pola, bo czy na pewno wszystko
co trzeba przepisałeś w treści zadania

brakuje mi po prostu jakiejś
danej wielkości liczbowej i... tyle .
22 maj 21:20
wojtek: są jeszcze 2 wersje odpowiedzi'
| | IADI2*√3 | |
a) pole trójkąta ADC jest równe |
| |
| | 4 | |
| | {IABI}2*√3 | |
b) pole trójkąta ABC jest równe |
| |
| | 2 | |
22 maj 21:21
wojtek: przepisałem zadanie poprawnie
22 maj 21:27
wojtek: i nie wiem jak to rozwiązać
22 maj 21:29
Eta:

PΔrównobocznego o boku długości |AB|
Każda środkowa dzieli trojkąt na dwa trójkąty o równych polach
to
| | |AB|2√3 | |
P(ΔADC)= P(ABD) zatem P(ABC)=2* |
| = ...... |
| | 4 | |
22 maj 21:42
pigor: ... nie wiem o co tu chodzi, bo z warunków zadania |AD|=|AB| i wg mnie
pola o których mowa w zadaniu są równe, przy czym ΔABC − równoboczny
o bokach AB=BD=AD, zaś ΔADC równoramienny, ale inaczej złożony z dwóch
ekierek 30,60,90 przystających do tych w ΔABC...

i tyle miałbym na ten temat ;
22 maj 21:44
Eta:
22 maj 21:45
pigor: ... no tak, ja piszę o ΔABC, a powinienem o ΔABD ; przepraszam ...
22 maj 21:46
Eta:

a=|AB|
| | a2√3 | | |AB|2√3 | |
P(ABD)= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | a2√3 | | |AB|2√3 | |
P(ABC)= |
| *a√3*a = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i to wszystko
22 maj 21:50