granica
ryba: | | 34x2−1 | |
jak można to obliczyć/przekształcić do wzoru na ln? limx−>0 |
| |
| | 7x2 | |
22 maj 17:18
Utem:
34x2=(34)x2=81x2 to Ci pomoże?
22 maj 17:24
ryba: tak, a czy musimy się pozbywać 7 z mianownika?
22 maj 17:26
R: chodzi Ci o to ax = exlna ?
22 maj 17:28
R: gdzie a to liczba
22 maj 17:28
R: tutaj po prostu reg. d'Hospitala jezeli sie nie myle

Bo masz 0/0
22 maj 17:30
ryba: | | ax − 1 | |
chodzi mi o |
| =lna ale jeśli się nie da usunąć tej siódemki to trzeba będzie pewnie |
| | x | |
użyć de'Hospitala.
22 maj 17:31
ryba: z reguły też mi nie wychodzi
22 maj 17:41
Utem:
| | 1 | | (81)x2−1 | | 1 | | 4ln3 | |
limx→0 |
| * |
| = |
| ln(81)= |
| |
| | 7 | | x2 | | 7 | | 7 | |
22 maj 17:42
ryba: no tak, banał.
22 maj 17:48
ryba: na to też nic nie wymyśle
22 maj 18:21