dowodzik
majster:

W prostokącie ABCD punkt S jest środkiem boku AB, |AB|>2|BC|. Poprowadzono łuk okręgu o środku
w punkcie S i promieniu |AS|, który przeciął bok DC w punkcie E. Wykaż, że kwadrat o boku AD
ma takie samo pole jak prostokąt, którego boki mają długość |DE| i |EC|.
pigor: ... ,z warunków zadania mam wykazać, że
AD2= DE*DC,
a widzę to np.z tw. stycznej DA i siecznej DC z punktu D poza
okręgiem o środku w S, a F − drugi punkt przecięcia tego okręgu
(łuku AE) z bokiem DC prostokąta to:
DA2= DE*DF= DE*(DE+EF)=
DE*DC i tyle ... c.n.w. ...