Oblicz mase substacji dodanej do roztworu
edek: Ile gramow chlorku sodu nalezy dosypac do 300 g 20% roztworu, aby otrzymac roztwór 28% ?
Licze tak:
mr =300g
Cp1 = 20%
Cp2 = 28%
Ze wzoru na Cp obliczam mase substancji i wychodzi mi 60g. Podstawiam to do drugiego wzoru na
Cp2 ( gdzie podstawiam juz 28%) obliczam z tego mase roztworu i wychodzi mi około 214 g.
Odejmuje 300g −214 i daje mi to 86....wychodzi na to ze trzeba dosypac 84 g ? Prosiłbym o
sprawdzenie.
22 maj 16:06
zawodus: | | 1 | |
300*0,2+x=(300+x)*0,28 ⇒ x=33 |
| |
| | 3 | |
22 maj 16:37
pigor: ... , no cóż chemicy bawią się wzorem, a ja widzę to
np.tak :
20%*300+x=28%(300+x) ⇔ 60+x=78+28%x ⇔ 72%x=18 ⇔
⇔ x=1800:72 ⇔
x=25 gramów chlorku sodu należy dosypać.
22 maj 16:41
pigor: ..., o kurcze .:, to kto
22 maj 16:42
pigor: ...,

rozstrzygnie
22 maj 16:42
PW: Masa soli w pierwszym roztworze jest równa
m
1 = 0,20•300 = 60.
Po dosypaniu jeszcze soli o masie m
2 powinno być
czyli
| | 100 | |
Wynik to m2 = |
| ≈ 33,3. |
| | 3 | |
22 maj 16:43
PW: Nie widziałem wcześniejszych odpowiedzi, ale łatwo sprawdzić:
22 maj 16:45
pigor: ..., to przepraszam, za mój wynik , choć "nie widzę" na razie gdzie ...
22 maj 16:45
zawodus: pigor
28*3= ...
22 maj 16:46
pigor: ..=
84. no właśnie

; dziękuję

a liczyłem w "swoim" RAM−e, chyba z 10 razy
22 maj 16:52
zawodus: Ja sam nie mogłem znaleźć tego

Też kilka razy szukałem
22 maj 16:53