Funkcja kwadratowa/kanoniczna/miejsce zerowe/ równanie okręgu
adameusz: 1. Przedstaw podaną f.kwadratową w post.kanonicznej
f(x) = −x2+2x+1
2. Narysuj wykres funkcji f(x) = x2+2x−3 i oblicz m.zerowe
3. Rozwiąż nierówność
a. −x2−x+2>0
b. 3x2+3x+3>0
4. Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu r gdy:
S= (−3;4) r= 6
22 maj 14:00
22 maj 14:07
J: Coś od siebie ?
22 maj 14:08
adameusz: Szczerze mówiąc to długo nic nie było liczone...powrót do mat po czasie i czarna magia...ale
nie ukrywam ,że sam bym chciał to zrobić...
22 maj 14:36
J:
f(x) = −x
2 + 2x + 1 ( a = −1 , b = 2 , c =1 )
Postać kanoniczna , to postać: f(x) = a(x − p)
2 + q
| | −Δ | |
q = |
| ..... potrafisz obliczyć p i q ? |
| | 4a | |
22 maj 14:47
adameusz: p = 1
q = −4
f (x) = −1 (x−1)2 − 4 = −1 (x2−2x+1) − 4 = −1x2+2x−1−4 nie wiem co dalej i czy to w ogóle
dobrze...
(x−1)2 to wzór na kwadrat różnicy prawda ?
23 maj 09:54
5-latek: Przeciez napisal CI J jak jest postac kanoniczana funkcji kwadratowej
Skoro policzyles p i q to postac jest taka y=−(x−1)2−4 i tak bym zostawil
Teraz bierz sie za 2 zadanie
23 maj 10:01
adameusz: OK ok czyli nie potrzebnie ten wzór rozwijałem ; ) dzięki za pomoc i cierpliwość
23 maj 10:05
5-latek: Tak . niepotrzebnie
23 maj 10:07
J: Zad 2) Oblicz wyróżnik Δ i miejsca zerowe
23 maj 10:09
adameusz: Δ z tego wzoru co powyżej prawda ? m.zerowe na podstawie Δ wyjdzie i wykresu ? mam świadomość
,że to głupie pytania
23 maj 10:26
J: Policz Δ oraz x1 i x2 ( miejsca zerowe ) ... potem zajmiemy sie wykresem.
23 maj 10:29
adameusz: f(x) = x
2+2x−3
Δ = b
2−4ac
Δ= 2
2 − 4x x (−3)
Δ= 4+12x
x1 = −2x−√4+12x/2x
2 <− całość 4+12x pod pierwiastkiem, / <− podzielić
x2 = −2x+√4+12x / 2x
2
dobry trop czy błądzę ?
23 maj 10:54
5-latek: Synu

Strasznie pobladziles
Wypisz wspolczynniki tej funkcji
czyli a= b= i c=
23 maj 10:56
23 maj 10:58
adameusz: a = 1

b= 2
c= −3
23 maj 10:59
5-latek: no to teraz delta i miejsca zerowe Δ= b2−4*a*c to Δ= 22−4*1*(−3)=
23 maj 11:01
adameusz: a=1 b=2 c= −3
Δ= 22−4 x (−3) = 4+12 = 16
√Δ=√16=4
Δ=4
x1 = −2−4 / 2 = −6/2 = −3
x2 = −2+4 / 2 = 2/2 = 1
W porządku ? ; )
23 maj 11:08
adameusz: no i x1 i x2 wyznaczają na osi miejsce zerowe jeśli dobrze kojarzę ?
23 maj 11:09
jakubs: Tak
23 maj 11:09
J: Teraz naszkicuj wykres ... musi przeczodzić przez punkty x1 , x2 , W(xw,yw) oraz B(0,−3)
gdzie W to wierzchołek paraboli, gałęzie do góry bo a > 0
23 maj 11:13
adameusz:

czerwony pkt. to yw = −1
niebieski pkt. xw = −1
różowy pkt. x1= −3
zielony pkt x2 = 1
pomarańczowy pkt. B=(0;−3)
Szczerze mówiąc to trochę radosna twórczość...
23 maj 15:38
J: Szok ! ...Czy Ty widziałeś kiedyś parabolę ?
23 maj 15:52
adameusz:

po lewej x1=−3 ;
po prawej x2=1
na dole y= −1
23 maj 17:19