22 maj 13:53
wredulus_pospolitus:
jak nie wiesz jak przekształcić to de'Hospitala używamy
22 maj 13:58
ryba: a czy we wzorze na pochodną arctg jedynka w mianowniku jest liczbą niezmienną? czy to jest
liczba stojąca przy iksie?
22 maj 14:00
wredulus_pospolitus:
jest to 'liczba niezmienna' ... przy czy pamiętaj o pochodnej wnętrza (i już 'jedynka' się na
zmieni

)
22 maj 14:04
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz:
| | 1 | |
(arctg4x)' = |
| * (4x)' = .... |
| | 1+(4x)2 | |
22 maj 14:05
ryba: dobra, nie rozumiem

, prosiłbym o zrobienie tego przykładu, żebym praktycznie mógł zobaczyć
jak się to liczy
22 maj 14:06
ryba: aaa dziękuję
22 maj 14:07
ryba: | | 4 | |
dla pewności wynik to |
| ? |
| | 3 | |
22 maj 14:19
wredulus_pospolitus:
granicy

Tak
22 maj 14:31
ryba: | | sin2 x | |
gdybyś jeszcze mógł mi wytłumaczyć jak zabrać się za granicę |
| |
| | x | |
22 maj 14:37
ryba: zapomniałem, dąży do 0
22 maj 14:37
wredulus_pospolitus:
no to dwie możliwości:
| | 2sinx*cosx | |
(*) = H = lim |
| = lim sin(2x) = 0 |
| | 1 | |
| | sin2x * x | | sinx | |
(*) = lim |
| = lim ( |
| )2 * x = 1*0 = 0 |
| | x2 | | x | |
drugi sposób wymaga małych odwołań do teorii, aby 'wybronić' rozumowanie przed upierdliwym
ćwiczeniowcem
22 maj 14:43
ryba: | | ax − 1 | |
teraz mam problem ze wzorem limx−>0 |
| a mianowicie czy obchodzi nas coś |
| | x | |
współczynnik przy iksie? a jeśli tak to jak można przekształcić np
22 maj 15:12