Logarytmy
Marek: Proszę o pomoc z logarytmami
Nie wiem jak rozwiązać takie przykłady:
1) Wiedząc, że log26=a wyznacz log3624
2) Wiedząc, że log320=a i log315=b oblicz log2360
3) Wiedząc, że 9a=64 i log2718=b oblicz 3a+b
4) Wiedząc, że loga=−3 i log b=2 oblicz a3b3
Bardzo proszę o pomoc
5 lis 16:31
Marek: z pierwszym i z drugim już sobie poradzilem jeszcze 3 i 4 nie wiem jak
5 lis 16:58
Marek: juz zrobilem wszystkie
5 lis 17:09
Zbronek: 3
2a=64⇒3
a=64/3
a
| | 1 | |
27b=1/8⇒33b=1/8⇒3b= |
| |
| | 8*32b | |
| | 64 | | 1 | | 8 | |
3a+b= |
| * |
| = |
| |
| | 3a | | 8*32b | | 3a+2b | |
5 lis 17:18