matematykaszkolna.pl
Całki? indyk: Obliczyć pole powierzchni płaskiej zawartej między odpowiednią krzywą o równaniu y=f(x), prostymi x=a, x=b i osią OX y = x2 ex, a=0, b=1
22 maj 13:44
wredulus_pospolitus: no i w czym problem całkujemy przez części
22 maj 13:50
indyk: Umiem całkować różnymi sposobami, ale nie było mnie na zajęciach i nie znam algorytmu rozwiązywania takiego zadanka, tylko o to mi chodzi emotka No dobrze, moge przez czesci obliczyc ta calke, bedzie to: x2 ex − 2 ex x − 2 ex
22 maj 14:01
indyk: i jakie są kolejne kroki ? emotka
22 maj 14:03
wredulus_pospolitus: no to teoria: calka oznaczona: ∫ab f(x) dx = [F(x)]ab = F(b) − F(a) gdzie F(x) −−− funkcja pierwotna funkcji f(x) (czyt. F(x) to wynik całki nieoznaczonej z f(x)) więc u Ciebie będzie: F(x) = x2ex − 2xex +2ex F(1) = .... F(0) = ... ∫01 f(x) = F(1) − F(0) = ....
22 maj 14:04
indyk: Aha, to już całkami oznaczonymi. Dobra, dzięki, już wiem co mam ogarnąć i widzę sens tego wszystkiego. Potem napisz jak rozwiążę, dzięki wielkie emotka
22 maj 14:10
wredulus_pospolitus: no tak ... zapomniałem napisać: całka oznaczona ∫ab f(x) dx jest to wartość pola ograniczonego funkcją f(x), osią OX (jeżeli funkcja f(x) przyjmuje wartości ujemne, to pole także przyjmuje wartości ujemne) oraz prostymi x=a oraz x=b
22 maj 14:13
indyk: Czyli wynikiem całeczki oznaczonej ∫0 1 będzie: e − 4e + 1 Czyli obliczyłem pole powierzchni ponad osią x, dla funkcji y = x2 ex ograniczonej dwoma funkcjami liniowymi prostopadłymi do osi x , y=0 oraz y=1 ?
22 maj 14:40
wredulus_pospolitus: źle F(x) = x2ex − 2xex +2ex F(1) = e1 − 2e1 + 2e1 = e1 F(0) = 0 − 0 + 2e0 = 2 ∫01 f(x) dx = F(1) − F(0) = e1 − 2
22 maj 14:45
wredulus_pospolitus: masz błąd w całce nieoznaczonej (patrz mój wpis z 14:04) wskazówka: zauważ, że wartośc która Ci wyszla (e − 4e + 1 = −3e + 1) jest mniejsza od zera ... natomiast funkcja f(x) = x2ex 'na bank' jest dodatnia w przedziale x∊(0,1) co widać gołym okiem uwaga: "[...] ograniczonej dwoma funkcjami liniowymi prostopadłymi do osi x , y=0 oraz y=1 ?" 1) osią OX (co to jest oś x ) 2) x=0 i x = 1 (y=0 i y=1 to są proste równoległe do osi OX ... ba ... y=0 pokrywa się z osią OX)
22 maj 14:48
indyk: Masz rację, popełniłem błąd rachunkowy w całce nieoznaczonej, już go wychwyciłem. Masz też rację z tymi osiami emotka (Sorry, ale rozwiązuje to i piszę chaotycznie trochę, bo jestem w podróży) Aczkolwiek już wszystko rozumiem, dzięki wielkie za pomoc, przyda mi się bardzo. Pozdrawiam !
22 maj 15:00