Całki?
indyk: Obliczyć pole powierzchni płaskiej zawartej między odpowiednią krzywą o równaniu y=f(x),
prostymi x=a, x=b i osią OX
y = x2 ex, a=0, b=1
22 maj 13:44
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem

całkujemy przez części
22 maj 13:50
indyk: Umiem całkować różnymi sposobami, ale nie było mnie na zajęciach i nie znam algorytmu
rozwiązywania takiego zadanka, tylko o to mi chodzi

No dobrze, moge przez czesci obliczyc
ta calke, bedzie to: x
2 e
x − 2 e
x x − 2 e
x
22 maj 14:01
indyk: i jakie są kolejne kroki ?
22 maj 14:03
wredulus_pospolitus:
no to teoria:
calka oznaczona:
∫ab f(x) dx = [F(x)]ab = F(b) − F(a)
gdzie F(x) −−− funkcja pierwotna funkcji f(x) (czyt. F(x) to wynik całki nieoznaczonej z
f(x))
więc u Ciebie będzie:
F(x) = x2ex − 2xex +2ex
F(1) = ....
F(0) = ...
∫01 f(x) = F(1) − F(0) = ....
22 maj 14:04
indyk: Aha, to już całkami oznaczonymi. Dobra, dzięki, już wiem co mam ogarnąć i widzę sens tego
wszystkiego. Potem napisz jak rozwiążę, dzięki wielkie
22 maj 14:10
wredulus_pospolitus:
no tak ... zapomniałem napisać:
całka oznaczona ∫ab f(x) dx jest to wartość pola ograniczonego funkcją f(x), osią OX (jeżeli
funkcja f(x) przyjmuje wartości ujemne, to pole także przyjmuje wartości ujemne) oraz prostymi
x=a oraz x=b
22 maj 14:13
indyk: Czyli wynikiem całeczki oznaczonej ∫0 1 będzie: e − 4e + 1
Czyli obliczyłem pole powierzchni ponad osią x, dla funkcji y = x2 ex ograniczonej dwoma
funkcjami liniowymi prostopadłymi do osi x , y=0 oraz y=1 ?
22 maj 14:40
wredulus_pospolitus:
źle

F(x) = x
2e
x − 2xe
x +2e
x
F(1) = e
1 − 2e
1 + 2e
1 = e
1
F(0) = 0 − 0 + 2e
0 = 2
∫
01 f(x) dx = F(1) − F(0) = e
1 − 2
22 maj 14:45
wredulus_pospolitus:
masz błąd w całce nieoznaczonej (patrz mój wpis z 14:04)
wskazówka: zauważ, że wartośc która Ci wyszla (e − 4e + 1 = −3e + 1) jest mniejsza od zera

... natomiast funkcja f(x) = x
2e
x 'na bank' jest dodatnia w przedziale x∊(0,1) co widać
gołym okiem
uwaga: "[...] ograniczonej dwoma funkcjami liniowymi prostopadłymi do osi x , y=0 oraz y=1 ?"
1) osią
OX 
(co to jest oś x

)
2)
x=0 i
x = 1 (y=0 i y=1 to są proste równoległe do osi OX ... ba ... y=0 pokrywa
się z osią OX)
22 maj 14:48
indyk: Masz rację, popełniłem błąd rachunkowy w całce nieoznaczonej, już go wychwyciłem. Masz też
rację z tymi osiami

(Sorry, ale rozwiązuje to i piszę chaotycznie trochę, bo jestem w
podróży) Aczkolwiek już wszystko rozumiem, dzięki wielkie za pomoc, przyda mi się bardzo.
Pozdrawiam !
22 maj 15:00