Funkcja kosztu przeciętnego
Kasia: W pewnym przedsiębiorstwie oszacowano następującą funkcję kosztów całkowitych
Kc(x)=3x3+10x+1296.
wyznacz:
a) funkcję kosztu przeciętnego Kp
b) wielkość produkcji, która minimalizuje koszt przeciętny
c) minimalną wielkość przeciętnego kosztu.
Wg. mnie
a) Kp(x)= Kc(x)/x
Kp(x) = (3x3+10x+1296)/x=3x2+10+1296/x
Czy to jest dobrze?
b) Kp`(x) = 6x+0+1296/x2 i co dalej?
22 maj 12:01
Kasia: W tym zadaniu proszę tylko o naprowadzenie
22 maj 12:34
Kasia: Jeżeli to jest to co ja myślę, to ostatnie równanie ma być różniczkowane
Pomocy
22 maj 14:56
wredulus_pospolitus:
a) jeżeli tak mówi teoria ... to zapewne tak
b) szukasz 'minimum lokalnego' funkcji Kp(x)
c) wartość tegoż minimum lokalnego
22 maj 14:58
Kasia: no właśnie tego minimum lokalnego nie potrafię obliczyć
22 maj 15:17
Kasia: Pomocy kochani
22 maj 21:55