Średnia wartość popytu
Kasia: Popyt D na pewien towar jest funkcją ceny tego towaru u wyraża się wzorem D(p)=100−6p2
Znaleźć średnią wartość popytu, gdy cena wzrośnie od 2 do 4 jednostek pieniężnych. Pomoże ktoś?
22 maj 11:49
wredulus_pospolitus:
oblicz całkę oznaczoną z D(p) ... podziel przez 'dlugośc zmiany pieniężnej' i masz średni popyt
22 maj 11:51
Kasia: Całka oznaczona to D`(p)=12p ?
22 maj 11:55
pigor: ..., jak na mój gust nie jest to ...

wartość
takiej całki

:
śr.w. popytu=∫
24D(p)dp=∫
24(100−6p
2)dp=(100p−12p)|
24=
=
88p|24= 88(4−2)= 88*2=
176...

. ...
22 maj 12:05
Kasia: Całkowanie dla mnie to czarna magia
22 maj 12:08
pigor: ..., o

to jak widzę część mam o.k. a ta ...

zmiana p.to... oj,chyba
Kasia nie odrobiała pracy domowej
22 maj 12:12
Kasia: no nie odrabiałą

Czy to rozwiązanie jest w porządku? Mogłbyś zerknąć na drugie moje zadanie,
zaczęłam je robić. ale nie wiem co dalej
22 maj 12:14
pigor: ..., ależ ja nic z tych pojęć finansowych nie wiem, bo to nie
mój kierunek, dlatego może ktoś inny dalej to pociągnie

, przepraszam
22 maj 12:16
Kasia: Spoko, i tak bardzo Ci za pomoc dziękuję. Co do tego zadania − jest ono rozwiązane do końca? Bo
ja nawet nie wiem co się tutaj z czego bierze
22 maj 12:19
wredulus_pospolitus:
pigor .... jak Ty calke policzyłeś

∫D(p) dp = 100 −
2p3 
więc mamy 272 − 184 = 88
| | 88 | |
śr.w.popytu = |
| = 44 |
| | 4−2 | |
D(2) = 100 − 24 = 72
D(4) = 100 − 96 = 4
średnia wartość jest w 'widełkach'
22 maj 13:57
wredulus_pospolitus:
tfu ... ∫D(p) dp = 100p − 2p3
22 maj 13:58
kasia: Wydaję mi się że ostatnie rozwiązania są źle. podstawiane jest do funkcji 100−2p3 a nie
100p−2p3
Czy źle mi sie wydaje?
23 maj 12:49
pigor: ... przepraszam, 100dx całkowałem , ale to drugie różniczkowałem,

.
23 maj 13:26
kochanus_niepospolitus:
Kasiu ... podstawową funkcją jest D(p) = 100 − 6p
2 
I z tego liczymy CAŁKĘ

pigor ... tak właśnie zauważyłem
23 maj 14:00