korzystając z funkcji tworzących rozwiąż równanie rekurencyjne
mumin: Witam wszystkich. Mam problem z zadaniem z funkcji tworzących
treść: korzystając z funkcji tworzących rozwiąż równanie rekurencyjne
a) a
n+1=2a
n+3, a
0=2
b) b
n+1=2
bn+5(n+1), b
0=0
Przykład a posiadam rozwiązany jednak nie potrafię zrozumieć w nim kroków działania czy ktoś
mógł by mi to wytłumaczyć ? Czytałem na stronach o funkcjach tworzących jednak bardzo ciężko
idzie mi zrozumienie tego tematu bardzo proszę o pomoc załączam przykład a.
http://zapodaj.net/cd48bf0928992.jpg.html
mumin: korzystając z funkcji tworzących rozwiąż równanie rekurencyjne
mumin: Witam wszystkich. Mam problem z zadaniem z funkcji tworzących
treść: korzystając z funkcji tworzących rozwiąż równanie rekurencyjne
a) an+1=2an+3, a0=2
b) bn+1=2b
n+5(n+1), b0=0
Przykład a posiadam rozwiązany jednak nie potrafię zrozumieć w nim kroków działania czy ktoś
mógł by mi to wytłumaczyć ? Czytałem na stronach o funkcjach tworzących jednak bardzo ciężko
idzie mi zrozumienie tego tematu bardzo proszę o pomoc załączam przykład a.
http://zapodaj.net/cd48bf0928992.jpg.html