pociągi
wojtek: Pasażer jadący pociągiem pospiesznym ze średnią prędkością 120 km/h
obserwuje mijany pociąg osobowy jadący z prędkością 60 km/h. Mijanie pociągów trwało
4 sekundy. Jaką długość miał pociąg osobowy?
22 maj 10:51
wredulus_pospolitus:
Trochę nieprecyzyjnie zapisane zadanie.
Te 4 sekundy to czas od momentu ujrzenia (na równi z siedzeniem) drugiego pociągu aż do jego
końca (także na równi z siedzeniem) ? (zapewne tak)
22 maj 10:56
wojtek: wyjęte z arkusza konkursowego, pewnie tak...
22 maj 10:58
wredulus_pospolitus:
najprościej ... zauważ z jaką prędkością ten drugi pociąg jedzie 'względem' obserwatora.
Jaką drogę (względem obserwatora) przebył pociąg w ciągu tych 4 sekund ... i już masz odpowiedź
22 maj 11:00
wojtek: no czyli 120km/h−60km/h=60km/h (tak zeby dobrze zapisac) czyli z taka predkoscia przez 4 sek,
czyli 4/3600 h * 60 km/h= ok. 0,07km=70 m tak?
22 maj 11:05
razor: Chyba nie bardzo

Jeżeli pociąg pospieszny jedzie 120 km/h a pociąg osobowy w przeciwną
stronę 60 km/h to względna prędkość pociągu osobowego dla osoby siedzącej w pospiesznym wynosi
120 + 60 = 180 km/h
22 maj 11:17
Nieuchwytny: | | 120 | | 1 | |
W ciągu jednej sekundy pociąg pospieszny przebywa drogę : |
| = |
| km |
| | 3600 | | 30 | |
| | 1 | | 4 | | 2 | |
W ciągu 6 sekund przebędą drogę p1 → |
| *4= |
| = |
| km |
| | 30 | | 30 | | 15 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
p2→ |
| *4= |
| = |
| km |
| | 60 | | 60 | | 15 | |
| 2 | | 1 | | 3 | |
| km+ |
| = |
| km=200m |
| 15 | | 15 | | 15 | |
22 maj 11:25
Nieuchwytny: 4sekund.
22 maj 11:28
Wojtek: Dziękuje
22 maj 11:34