...
Luk: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2 + bx + c. Do wykresu tej funkcji należy punkt A=(3,14),
a jej miejscami zerowymi są liczby 2 i (−4). Wyznacz a,b,c
5 lis 16:19
Juve: y=a(x−2)(x+4)
14=a(3−2)(3+4)
7a=14
a=2
y=2(x−2)(x+4)
y=(2x−4)(x+4)
y=2x2+4x−16
a=2, b=4, c=−16
5 lis 16:29
....: f(2)=0 f(−4)
4a+2b+c=0
16a−4b+c=0
14=9a+3b+c
c=−4a−2b
16a−4b−4a−2b=0 12a−6b=0 b=2a
14=9a+3b−4a−2b 14=5a+b 7a=14 a=2
b=2a b=4
c=−4a−2b
c=−16
5 lis 16:32
Luk: thx jednak rozwiązanie Juve jest prostsze i korzysta ze wzoru
5 lis 16:34