szereg
Toskan: Krysicki szereg 3.24
Zbadać zbieżność. Ewentualnie wyznaczyć sumę (odpowiedź ln
13)
| | 1 | | 2*4 | | 3*7 | | 4*10 | |
ln |
| + ln |
| + ln |
| + ln |
| +... |
| | 4 | | 1*7 | | 2*10 | | 3*13 | |
==============
∞
| | 1 | | (n + 1)(3n + 1) | |
ln |
| + ∑ |
| |
| | 4 | | n(3n + 4) | |
n=1
tylko co dalej?
22 maj 06:09
zawodus: A logarytm to gdzie zgubiłeś?
22 maj 08:15
Utem:
Może tak?
Zwijasz sume logarytmów: (lna+lnb=ln(a*b) dla a>0 i b>0)
| | 1 | | 2*4 | | 3*7 | | 4*10 | | (n+1)*(3n+1) | |
ln( |
| * |
| * |
| * |
| *... |
| )=po uproszczeniu |
| | 4 | | 1*7 | | 2*10 | | 3*13 | | n*(3n+4) | |
| | n+1 | | 1 | |
ln( |
| )→ln( |
| ) dla n→∞ |
| | 3n+4 | | 3 | |
22 maj 16:25
Toskan: Dziękuję Utem.
22 maj 20:39