pomoże ktoś wykonać dzielenie?
Azjaaaaa: (x4+x2−20): (x+2)
21 maj 22:19
Azjaaaaa: Jak liczę to wyszło mi x3−2x2+5x−10 czy to jest dobrze ?
21 maj 22:22
Marcin:
x
3(x+2) −2x
2(x+2)+5x(x+2)−10(x+2)
(x+2)(x
3−2x
2+5x−10)
Masz dobrze
21 maj 22:24
Azjaaaaa: Super wielkie dzięki
21 maj 22:30
PW: x4+x2−20 = (x2+5)(x2−4) = (x2+5)(x−2)(x+2) można i tak rozłożyć, żeby nie wykonywać
dzielenia "pod kreskę".
Chyba że koniecznie trzeba dzielić, bo własnie uczymy się tej metody.
21 maj 22:43
Eta:
Można też Hornerem

1 0 1 0 −20
−2 −2 4 −10 20
======================
1 −2 5 −10
0
odp: (x
4+x
2−20) : (x+2)= x
3−2x
2+5x−10
21 maj 22:50
Marcin: Ile pomysłów
21 maj 22:52