calka
zadanie: | | 1 | | x+2 | |
∫ |
| dx wsk. t=√ |
| |
| | √(x+2)(x+3) | | x+3 | |
| | x+2 | | 2−3t2 | |
t2= |
| →x= |
| |
| | x+3 | | t2−1 | |
w wyrazeniu dt=.... za x moge podstawic wyliczona wartosc ale i tak w calce zostanie mi ulamek
| | 1 | |
|
| i co dalej powinienem zrobic? |
| | x+3 | |
21 maj 22:18
Utem:
Ja inaczej rozwiązywałabym.
Czy musisz stosować to to podstawienie?
21 maj 22:41
zadanie: niekoniecznie
21 maj 22:46
Utem:
Wyrażenie pod pierwiastkiem:
(x+2)*(x+3)>0
(x+2)*(x+3)=x
2+5x+6= teraz do postaci kanonicznej
| | 5 | | 25 | | 5 | | 1 | |
=(x+ |
| )2− |
| +6=(x+ |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | |
[ x+ |
| =t, dx=dt] otrzymujesz całkę: |
| | 2 | |
| | 1 | |
(**) =∫ |
| dt = teraz masz wzór , warto zapamiętać ( możesz z tablic korzystac |
| | √t2−(1/4) | |
na kolokwium?)
=ln|t+
√t2−1/4| dokończ
albo do całki (**)
stosujesz podstawienie Eulera.
21 maj 23:13