najmniejsze pole
ryba: Na okręgu o promieniu r opisz trapez o najmniejszym polu.
21 maj 22:16
pigor: ..., no cóż przy tak sformułowanym problemie
widzę to jedynie ...

tak :
P
t=
12(a+b)*h= 2r*
12(a+b)≤ 2r*
√ab,
przy czym równość, czyli najmniejsze pole trapezu będzie
gdy a=b, czyli gdy stanie się on równe 2r
√a2= 2ra, co
pociąga za sobą, że a=b=2r, czyli gdy trapez taki stanie
się ...

kwadratem o boku 2r ...i tyle .
21 maj 23:56
pigor: ..., oczywiście kwadrat to piękny trapez, ale nie odwrotnie ...
22 maj 00:06
ICSP: znak nierówności powinien być w drugą stronę .
22 maj 00:08
pigor: ...o kur... no jasne , co ja tu robię debil o tej porze
22 maj 00:25
pigor: ... , ale reszta to prawda , tylko przepraszam,za ten znak i idę spać
22 maj 00:27