wytrzymałość
stu:

Potrzebuję sprawdzenia moich obliczeń.
Mamy belkę taką jak niżej. Trzeba policzyć reakcje podporowe i funkcje sił przekrojowych:
Na czarno dane do zadania
P=36kN
|AB|=|BC|=2m
|BD|=4m
M=12kNm
Na czerwono reakcje podporowe
=========================
Moje wyniki:
N
D=−48[kN]
R
D=34[kN]
R
C=2[kN]
przedział AB
N(x)=0
T(x)=−36
M(x)=−36x
Przedział CB
N(x)=0
T(x)=−2
M(x)=2x−12
Przedział BD
N(x)=−34
T(x)=3x
2
M(x)=−x
3+64
=========================
Głównie chodzi mi o momenty w przedziale CB