matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie z pierwiastkiem
Radek:
Równanie z pierwiastkiem (3x+5)−2
√
3x+5
−3=0 −3x−5−2−2
√
3x+5
−3=0 −2
√
3x+5
=3x+8
3x+8
√
3x+5
=−
/*()
2
2
Mam pytanie czy można zrobić tak jak to rozpisałem powyżej ? Dziękuje za pomoc
21 maj 22:07
Janek191:
√
3x + 5
= t ≥ 0 3x + 5 ≥ 0 3x + 5 = t
2
Mamy t
2
− 2 t − 3 = 0 ( t − 3)*( t + 1) = 0 t = 3 lub t = − 1 − odpada czyli
√
3x + 5
= 3 3x + 5 = 9 3x = 4
4
x =
3
=========
21 maj 22:21