wyznaczyć prędkość, przyspieszenie...
wilek: Witam, umie ktoś rozwiązać takie zadanie. Nie wiem jak się za to zabrać
Równania ruchu punktu określone są równaniami: x=5+2sin3t , y=3+2cos3t. Wyznaczyć prędkość i
przyspieszenie, równanie toru, równanie ruchu po torze oraz początek toru.
Jak ktoś umie chociaż jeden punkt to nie pomoże/
21 maj 22:01
Janek191:
Prędkość
x' = 6 cos 3t
y' = − 6 sin 3t
Przyspieszenie
x" = − 18 sin 3t
y" = − 18 cos 3t
Dla t = 0 mamy
x0 = 5 + 2 sin 0 = 5
y0 = 3 + 2*cos 0 = 5
Początek toru : x0 = 5 , y0 = 5
21 maj 22:14