...
Luk: 1. Wyznacz parametr m tak aby funkcja liniowa f(x)=(5−m2) x + m2 + 2√2m
a) była rosnąca
b) miała miejsce zerowe x= −2
c) wykres przecinał oś rzędnych poniżej osi OX
5 lis 16:07
godzio187: f(x1)−f(x2)>0 <=> x1−x2>0
f(x1)−f(x2)=(5−m2) x1 + m2 + 2√2m−(5−m2) x2 − m2 − 2√2m=
+
(5−m2)(x1−x2) >0 <=> 5−m2>0 −> 5>m2 −> m<√5
5 lis 17:39
Zbronek: f. liniowa jest rosnąca .jeśli a>0
5−m2>0⇒(√5−m)(√5+m)>0⇒m∊(−√5;√5)
5 lis 17:44
godzio187: b)
0=(5−m
2)*(−2) +m
2+2
√2m
0=−10+3m
2+2
√2m
Δ=128
√Δ=8{2}
m
2=
√2
5 lis 17:48
godzio187: no tak zapomniałem że jeszcze jest do −
√5
5 lis 17:49
Luk: przedział wyjdzie (−2√2,0) ?
5 lis 18:50