Równania sprowadzane do równań kwadratowych
Karo: a. 8x4 − 3x2 − 3 = 0
b. 3x6 + 4x3 + 1 = 0
c. x6 + 25x3 − 54 = 0
d. x4 − 6x2 + 8 = 0
e. x4 + 10x2 + 25 = 0
21 maj 21:30
Lukas:
e) (x2+5)2=0
21 maj 21:32
Piotr 10: d)
x4 − 6x2 + 8 = (x2 − 3)2 − 1 = (x2 − 3 − 1 )* (x2 − 3 +1 ) = (x2 − 4)(x2 − 2)
21 maj 21:34
Piotr 10: c)
x6 + 25x3 − 54 = (x3 + 12,5 ) 2 − 210,25 = (x3 + 12,5)2 − (14,5)2 =
(x3 + 27) ( x3 − 2)
21 maj 21:37
Janek191:
a) x2 = t > 0
8 t2 − 3 t − 3 = 0
b) x3 = t
3 t2 + 4 t + 1 = 0
21 maj 21:39