Rozwiąż równanie
Trygon: 2sinx*ctgx−3+2√3sinx= √3ctgx
21 maj 21:09
21 maj 21:13
Trygon: UP!
21 maj 21:32
Lukas:
Masz wskazówkę więc kończ.
21 maj 21:34
Trygon: Ze szczerymi intencjami wrzuciłem to równanie wiedząc, że ctgx=sinx/cosx. Nadal nie wiem jak
wyznaczyć x.
21 maj 21:50
Utem:
Rozwiąż równanie:
2sinx*ctgx−3+2
√3*sinx=
√3 ctgx
2sinx*ctgx−
√3ctgx−3+2
√3 sinx=0
ctgx*(2sinx−
√3)+
√3(2sinx−
√3)=0
(2sinx−
√3)*(ctgx+
√3)=0⇔
(2sinx−
√3)=0 lub (ctgx+
√3)=0
| | π | | 2π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
==========================
21 maj 22:25