Dłuższa wskazówka pewnego zegara ma 8 cm. Pomocy.!!!
Alicja: Dłuższa wskazówka pewnego zegara ma 8 cm. Oblicz, jaką drogę pokonuje koniec tej wskazówki w
ciągu: doby, godziny.
5 lis 16:01
Juve:

obw= 2πr
obw= 2*3,14*8=50,24cm
w ciągu doby: 2*50,24cm=100,48cm
w ciągu godziny: 50,24/12≈4,19cm
5 lis 16:13
Zbronek: w ciągu doby: ≈24*50,24cm=1205,76cm
w ciągu godziny: ≈50,24cm
5 lis 16:36
Juve: fajny ten zegar jak ma 6 metrów obwodu
5 lis 16:43
Zbronek: sorry,może jestem przyćmiony,ale dłuższa wsk.robi jeden obrót na godz. czyli jej koniec 50,24cm
5 lis 17:22
Juve: dobrze że ma mnie kto poprawić bo bym wkopał dziewczynę
5 lis 17:36
Juve: dobrze że ma mnie kto poprawić bo bym wkopał dziewczynę
5 lis 17:36