Równanie Trygonometryczne
stanisław: cos2 x + 4cosx * sinx + 3sin2 x = 0
Jakieś wskazówki jak to rozgryźć?
21 maj 20:14
Saizou :
cos2x+cosxsinx+3cosxsinx+3sin2x=0
cosx(cosx+sinx)+3sinx(cosx+sinx)=0
(cosx+sinx)(cosx+3sinx)=0
21 maj 20:16
stanisław: a czy cosx+3sinx = 0 da się zrobić bez arc?
21 maj 20:31
Utem:
Z tablic przybliżona wartość, zobacz odpowiedź do zadania.
21 maj 20:35
stanisław: odp jest właśnie przybliżona, a nie sądzę żebym w liceum systemowo powinien znań arc
21 maj 21:02
Utem:
W takim razie odczytaj z tablic, na maturze są takie zadania , że trzeba umieć posługiwać się
tablicami wartości funkcji tryg.
21 maj 21:08