Trójkąt, układ współrzędnych, środek odcinka
ShawnMichaels: Mam problem z takim zadaniem:
ZADANIE: Oblicz wysokość trójkąta ABC, poprowadzoną z punktu C: A(−3,−1) B(−1,−3) C(1,1)
Obecnie nie chodzę do szkoły bo mam kontuzję i spore zaległości jeżeli chodzi o ten dział
zadań.
21 maj 20:11
Saizou :

ΔABC jest równoramienny gdzie lACl=lBCl
zatem policzmy środek odcinak AB
| | −3+(−1) | | −1+(−3) | |
S=( |
| ; |
| )=(−2:−2) |
| | 2 | | 2 | |
a teraz pozostaje obliczyć długość odcinka lCSl, który jest wysokością
lCSl=
√(−2−1)2+(−2−1)2=
√9+9=3
√2
21 maj 20:21
ShawnMichaels: Super, dzięki.
21 maj 21:45