http://scr.hu/20gh/jebde wytłumaczyłby ktoś skąd wyszło to zaznaczone strzałką?
Legendary: Iloczyn siódmego i trzynastego wyrazu ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równy 100.
Oblicz iloczyn dziewiętnastu początkowych wyrazów tego ciągu.
21 maj 20:03
Saizou :
a
7=x*q
6
a
13=x*q
12
a
7*a
13=xq
6*xq
12=100
x
2*q
18=100
xq
9=10, bo mają być dodatnie
a
1*a
2*a
3.....a
19=
x*xq*xq
2*.....xq
18=
x
19q
1+2+3+....+18=
x
19q
171=
x
19*(q
9)
19
21 maj 20:09
Eta:
a
7*a
13=a
1*q
6*a
1*q
12=a
12*q
18=(a
1*q
9)
2
Z treści zadania wyrazy ciągu są dodatnie, to:
(a
1*q
9)
2=100 ⇒
a1*q9=10
a
1*a
2*......... *a
19= a
1*a
1q*a
1q
2*..... *a
1*q
18 = a
119*q
1+2+..+18=
| | 1+18 | |
1+2+...+18 −−− suma ciągu arytm, = |
| *18=19*9 |
| | 2 | |
to:
=a
119*q
19*9= (a
1*q
9)
19= 10
19
21 maj 20:24
Eta:
Robiłam herbatkę i nie widziałam Twojego wpisu
Saizou
21 maj 20:25
Saizou : Eto nic się nie stało, na zdrowie xd
21 maj 20:26