zadania optymalizacyjne
Boa: 1) Jaką największą objętość może mieć stożek, którego tworząca ma długość 6cm.
−Ze wzoru na tworzącą wyliczylem sb H2 i podstawilem do wzoru na V. I wyszedł mi promień
r1=√18 i r2=−√18 i to chyba musze odrzucic bo r music być wieksze niż 0. i dalej
wyliczylem duże H i wyszedl wynik ale zupelnie inny nic w ksiązce
21 maj 19:53
Saizou :
H
2+r
2=6
2
r
2=36−H
2 zał r>0 i H>0 H∊(0:6)
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πH(36−H2)=− |
| πH3+12πH=f(H) |
| | 3 | | 3 | |
f'(H)=πH
2+12π=0
H
2=12
H=2
√3∊D
r
2=36−12=24
cuś takiego
21 maj 20:01
Boa: Dziękuję bardzo
21 maj 20:09
Saizou : a zgadza się z odpowiedziami?
21 maj 20:10
Boa: tak, tylko jeszcze cm3 na koncu
21 maj 20:12
Saizou : fakt, pisałem bez jednostek

bo wygodniej
21 maj 20:14
Boa: 
, dziękuje jeszcze raz
21 maj 20:30