planimetria
cs: Dane są miary α i β kątów utworzonych przez przedłużenie przeciwległych boków czworokąta
wpisanego w ten okrąg. Oblicz miary kątów czworokąta.
21 maj 19:03
zawodus: Rysunek zrób
21 maj 19:11
cs: Nie umniem tutaj , na telefonie, ale wiem chyba jak to ma wyglądać. Czworokąt ABCD, AD i BC
przedłużony do punku E, w którym znajduje się kąt α i boki AB i CD przedluzone do F, gdzie
jest kat β
21 maj 19:24
pigor: ..., no to np. tak : z warunków zadania i własności kątów Δ,
oraz kątów czworokąta wpisanego w okrąg mamy np taki układ
4−ech równań o 4−ech niewiadomych :
B+C+α=180
o i D+C+β=180
o /−stronami i A+C=180
o i B+D=180
o ⇒
⇒ B−D+α−β=0 i B+D=180
o /+stronami ⇒
⇒ 2B=180
o+β−α i C=180
o−B−α i D=180
o−B i A=180
o−C ⇒
⇒
∡B=90o+12(β−α) i C=90
o−
12(β−α)−α i
∡D=90o−12(β−α) i
i A=90
o+
12(β−α)+α ⇒
∡C=90o−12(α+β) i
∡A=90o+12(α+β)....
21 maj 20:16