Przekształcenie wzoru
Ktoś: Pr = A + Bln(C
n*t) Czy ktoś pomoże mi wyznaczyć "C" z podanego wzoru ? Nie wiem co z tym
logarytmem
21 maj 18:48
razor: Pr = A + B(lnC
n + lnt) = A + nBlnC + Blnt
nBlnC = Pr − A − Blnt
e
Pr − A − BlntnB = C
cały ułamek jest w potędze jak nie widać
21 maj 18:53
pigor: ..., czy to t nie jest w wykładniku C
nt 
,
| | Pr−A | |
Bln(Cn*t)= Pr−A ⇒ ln(Cn*t)= |
| ⇒ dalej z definicji logarytmu ..  |
| | B | |
21 maj 18:55
Ktoś: Głupie pytanie, a skąd te "e" ?
21 maj 18:55
razor: a co to jest logarytm naturalny?
21 maj 18:56
Ktoś: Oki, już wiem! Dziękuje
21 maj 18:58