Równania trygonometryczne - rozwiąż równanie
matematyczka: Jak rozwiązać równanie:
21 maj 18:31
razor: znasz wzór na cosα + cosβ?
21 maj 18:37
matematyczka: tak, ale nie wiem co dalej
21 maj 18:39
Marcin: To napisz co już masz policzone
21 maj 18:40
matematyczka: | | π | | π | | 3 | |
2cos(x+ |
| )cos |
| − |
| =0 |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
21 maj 18:43
razor: | 3 | |
| zostaw na prawej stronie |
| 2 | |
21 maj 18:48
pigor: ..., ze wzoru na sumę cosinusów cosα+cosβ= ...,
masz
cos(+13π)+cosx=32 ⇔
⇔ 2cos
12(2x+
13π)cos
12(
13π)=
32 ⇔
⇔ 2cos(x+
16π)cos(
16π)=
32 ⇔
⇔ cos(x+
16π)*
√3=
32 /*
√3 ⇔
⇔ 3cos(x+
16π)=
32*
√3 /:3 ⇔
cos(x+16π)= 12√3 ⇔
⇔ x+
16π=
13π+2kπ v x+
16π= −
13π+2kπ, k∊C ⇔
⇔
x= 16π+2kπ v x= − 12π+2kπ , k∊C . ...
21 maj 18:50
matematyczka: dziękuję
21 maj 19:01