Oblicz pole trójkąta
Sandra: Oblicz pole trójkąta a,b,c, w którym:
c)ab=√3 ,bc=√2 ,ac=2
21 maj 18:00
Utem:

c=
√3
b=2
a=
√2
Z tw. cosinusów:
a
2=b
2+c
2−2ac cosα
√22=2
2+
√32−2*2*
√3 cosα
2=4+3−4
√3 cosα
sin
2α+cos
2α=1
| | 1 | | √23 | | √23 | |
PΔ= |
| *2*√3*sinα=√3* |
| = |
| |
| | 2 | | √48 | | √16 | |
21 maj 21:37
Janek191:
@Utem
Popatrz na tw. cosinusów

a
2 = b
2 + c
2 − 2b*c*cos α
21 maj 21:43
Utem:
Dziękuję, literówka. Dobrze podstawiłam.
Sprawdzałes może moje rachunki?
21 maj 23:20
Janek191:
Jest ok
21 maj 23:23
Utem:
Pozdrawiam

.
21 maj 23:24
Sandra: ja znalazłam wzór c2=a2+b2−2abcosα, więc są już trzy wersje.... z którego korzystać

?
jeśli mój jest poprawny to sinα=
√7√32 

ale nie wiem co dalej
21 maj 23:50
5-latek: To popatrz na rysunek
Utem
i przeczytaj jeszce raz twierdzenie cosinusow
Wtedy bedziesz wiedziec ktory wzor zastosowac
22 maj 11:04
Utem:
Witaj 5−latek.
Popatrz Sandra , jak poprawił Janek mój wzór .
Jeśli chcesz obliczyć cos α, to wzór:
a2=b2+c2−2b*c cosα
Musisz wiedzieć po co stosujesz tw. cosinusów.
22 maj 16:37