Oblicz pole trapez
Sandra: Oblicz pole trapezu jeżeli:
a) podstawy mają długość 6 i 18 a ramiona 11 i 7
b)trapez jest równoramienny , jego podstawy mają długość 20 i 40, a przekątna jest dwusieczną
kąta przy podstawie
c)trapez jest prostokątny opisany na kole o promieniu r, o krótszej podstawie długości 1,5r
21 maj 17:59
jakubs: a) zrób rysunek i wysokość z tw. Pitagorasa
21 maj 18:00
Sandra: a) zatrzymałam się na 373−36x+x
2 i co dalej mam zrobić

?
nie umiem tego..

pomoże ktoś
22 maj 00:13
Eta:

a) |AB|= x+y+6=18 ⇒ x+y=12
z tw. Pitagorasa w trójkątach AED i FBC
h
2=11
2−x
2 i h
2=7
2−y
2
to 121−x
2=49−y
2 ⇒ x
2−y
2=72 ⇒ (x−y)(x+y)=72 ⇒ (x−y)*12=72
to x−y=6
i x+y=12
−−−−−−−−−−−−−
2x=18 ⇒ x=9 i y=3
h
2= 121−x
2 ⇒ h
2=40 ⇒ h=2
√10
22 maj 00:45
Eta:

Jeżeli przekątna jest dwusieczną kąta A ,
to trójkąt ACD jest równoramienny o ramionach |AD|=DC|=20
| | a−b | |
w trapezie równoramiennym |EB|= |
| = ......... |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie EBC wyznacz długość h
i P= ........
22 maj 00:51
Eta:
Widzę,że poszłaś do spania, to nie podaję zad c) ..... też idę
22 maj 00:53
5-latek: A Ty
Eta tez sie wyspalaś

Podrawiam
22 maj 10:54