pilne
Martyna: Rozwiąż podane równanie różniczkowe :
y3y''+1=0
21 maj 17:51
Ada: y
3y''=−1
y
3d
2y = −dx
2
scałkować podwójnie i git.
21 maj 18:02
Martyna: wynik jest :√c1y2+1c1=c2
21 maj 18:25
Martyna: czy ktoś może mi rozpisać to zadanie
21 maj 18:25
Iv: Tu trzeba zastosować podstawienie y'=dydx=v(y), czyli
y"=v(y)dx=dvdydydx=vdvdy
Równanie teraz wygląda tak
y3vdvdy=−1
czyli
vdv=−y−3dy
całkując obustronnie mamy
12v2=12y−2+C1
Wracamy do podstawienia y'=v(y) i równanie przybiera postać
v=dydx=√y−2+2c1
czyli
dydx=(1+2c1y2y2)12
stąd
ydyp{1+2c1y2=dx
całkując obustronnie mamy (już nie będę liczyć szczegółowo, bo dużo rachunków), ale mi wyszło
tak
y=√B(x+C)2−1B=[B(x+C)2−1B]12, B=2C1=const, C=C2=const
Po podstawieniu do y3y" dało mi to wynik −1.
22 maj 17:38