logarytmy
Kayla: Wiedząc,że:
a) log14 2=a
log14 5=b
oblicz log7 50
b) log3 20=a
log3 15=b
oblicz log2 360
5 lis 15:49
Zbronek:
log14 2=a⇒14a=2
log14 5=b⇒14b=5
log750= log714a*(14b)2=log72a*7a*22b*72b=
log72a+log77a+log722b+log772b=log72a+log722b+a+2b
5 lis 17:02
Kayla: w ksiazce sa odpowiedzi
prosze o pomoc
5 lis 18:57
Zbronek:
to tak
| | log1450 | | log142*52 | |
log750= |
| = |
| = |
| | log147 | | | |
| log142+log1452 | | log142+2log145 | |
| = |
| |
| log1414−log142 | | 1−log142 | |
5 lis 20:15
Zbronek:
log
320=log
32
2*5=2log
32 + log
35 = a
log
315 =log
33*5=log
33 + log
35 =1 + log
35 = b⇒ log
35=b−1
| | a−b+1 | |
a=2log32 + log35⇒a=2log32+b−1⇒log32= |
| |
| | 2 | |
| | log3360 | | log32*9*20 | | log32+log39+log320 | |
log2360 = |
| = |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | | log32 | |
6 lis 09:40
Kayla: Wielkie dzięki
6 lis 20:25
marika: 14x=2
oblicz x
10 lut 14:30
Dominik: x = log142
10 lut 14:30
marika: no a ile wyjdzie z tego logarytmu ?
10 lut 14:34
Dominik: kalkulator prawde ci powie
10 lut 14:34
marika: no wlasnie cos nie chce mi powiedziec

dlatego pytam
10 lut 14:35
Dominik: 0.2626495350371935479789068685650807206006615947069198...........
logarytm tez liczba, zostaw jak jest.
10 lut 14:37
marika: kurde

bo cały przyklad jest taki log12 49 − log14 2=
10 lut 14:39
Dominik: moze zapisz polecenie od samego poczatku.
10 lut 14:40
marika: ?
10 lut 14:41
Dominik: przepisz cala tresc zadania
10 lut 14:41
marika: nie ma tresci jest poprostu przyklad
zad 3 i podspodem przyklady
10 lut 14:42
Dominik: sprawdz czy na pewno dobrze przepisalas ten przyklad. niewiele da sie z nim zrobic.
10 lut 14:45
marika: dobrze przepisalam sprawdzalam wiele razy
10 lut 14:47
marika: x=logy2 to
log3a=2 to
10 lut 15:20
Dominik: w 1 popraw zapis
w 2 z definicji logarytmu
10 lut 15:22
marika: jak popraw zapis
dobrze napisalam
10 lut 15:28
marika: log7 149= ile wyjdzie ?
10 lut 15:51
marika: albo to log3 3√3= wyjdzie ułamek 1/3 ?
10 lut 16:08
Dominik: | | 1 | |
log7 |
| = log77−2 = ... |
| | 49 | |
10 lut 17:13
marika: dziekuje

przepraszam ze mam tyle pytan ale musze to zrobic na jutro a logarytmy są dla mnie
straszne

a ile to bedzie log
6 3= ? i jak to obliczyc ?
10 lut 17:21